Istoria lingvisticii

Cuprins


Introducere. 2

1. Mladogrammaticheskoe direcție în lingvistică. 3

2. Maestru Caracteristici mladogrammaticheskogo direcție. 7

3. Apariție Școală lingvistică Moscova .. 8

Concluzie. 13

Lista de second-hand Literatura .. 14


Introducere

Devenire mladogrammatizma a fost cauzată de factori interni ai dezvoltării știință lingvistică. Procesul de obținere a unui mladogrammatizma independent În timpul caracterizate prin trăsături specifice în teoria și practica munca de cercetare în legătură cu numele oamenilor de știință germani majore precum G. Ostgof, K. Brugmann, A. Leskin, W. Scherer, Paul G., B. Shtraytberg. Pentru acest mișcarea de oameni de stiinta germani s-au alăturat lingviștilor alte tari.

In 70 -80 ani ai secolului al XIX-lea. la Moscova Universitatea a format un grup de lingviști, numit Moscova școală lingvistică. Potrivit săi facilități metodologice generale această școală aproape de scoala Leipzig. Cu toate acestea, acesta este caracterizat printr-o ciudată înțelegere a fenomenelor de limbă și o anumită specificitate de tehnici de cercetare.

Strângerea principalele prevederi ale psihologiei individuale ca un lider credo metodologic, reprezentanți ai școlii Moscova totuși în practică lor de cercetare specific lingvistică de multe ori se îndepărteze de la ortodocși filosofia limbajului, mladogrammatizmu ciudate. Școala, de exemplu, mai degrabă un rol important pentru studiul limbii ca fenomen social, o mulțime de atenție este acordată la formarea limbii literare. Deși accentul este încă în curs face pe studiul istoric al limbii, fenomene lingvistice multe investigat din punct de vedere sincronie.

Cap și fondator al școlii este de F. Fortunatov. Discipolii FF Fortunatova se considerau VK Porzhezinsky, DN Ushakov, MM Pokrovsky, BM Lyapunov, AI Thomson AM Peshkovski, GG AA Ulianov Șah și alții. Cercul de studenți și Fani FF Fortunatova include multe lingviști străini.

1. Nbsp; Direcție Mladogrammaticheskoe în lingvistică

Mladogrammaticheskoe tendință a apărut în Germania, în '70 ai secolului al XIX secol. " Neogrammarians" cum se chemat pe ucenicii A. Schleicher, se opune" starogrammatikam" generația mai în vârstă lingviști-comparatists (F. Bopp, J. Grimm, A. Schleicher) și mai presus de toate dogma naturalistă a renunțat ("limbajul - un corp natural"). Reprezentanții cele mai proeminente ale acestei tendințe au fost august Leskien (1840-1916), Hermann Osthoff (1847-1909), Carl Bregman (1849-1919), Hermann Paul (1846-1921), Berthold Delbrück (1842-1922). Neogrammarians nu au fost nici romantic, nici naturaliști, dar bazată pe" necredința în filosofie" lor în pozitivismul lui Auguste Comte și Herbert psihologie asociativ. Centrul de original a fost mladogrammatizma Universitatea din Leipzig, atunci oamenii de stiinta neogrammarians a plecat pentru diferite Orașe germane.

Pentru prima dată neogrammarians opinii teoretice au fost formulate în mod clar în cartea lui Osthofen și K. Brugmann" studii morfologice în domeniul indo-european Limbi" , publicat la Leipzig în 1878, și mai ales în prefață, care a fost numit" neogrammarians Manifestului. Pentru a neogrammarians Leipzig alăturate Moscova lingvistică School, condus de FF Fortunatov și mai puțin îndeaproape școală lingvistică Kazan condus de IA Baudouin de Courtenay.

Principalele mladogrammatizma pentru conceptul este de a considera limba ca un individ Activitatea psihofizic și psihofiziologice. Toate modificările lingvistice în opinia lor, comise în activitatea normală discursul a individului, prin urmare lor Cerințe pentru studiul limbilor vii, o atitudine sceptică față de recuperare (Reconstrucție) a indo-european-limba proto.

Cu toate acestea, neogrammarians au fost incons...


1 - 6 | înainte