Originile lingvisticii cognitive

Plan lucru


1. Cognitivismul - integrat știință

2. Semantica cognitive - studiul de structuri mentale

3. Clasificarea și conceptualizarea lumii

4. Noțiunea de conceptualizare și imaginii lingvistică a lumii

5. Relații simbolice de denotație la conceptul

6. Forme de conceptualizare a realității

Referinte


1. Cognitivismul - integrat știință

cognitiv Știința este știința de sisteme de reprezentare și prelucrare a informațiilor cunoștințe. După cum a subliniat R. Shepard, științe cognitive este știința general Principiile care guvernează procesele de gândire.

In accentul este tot bagajul de cunoștințe și experiență umană. Cognitive Știința integrează date din diferite științe, în special, modelare Inteligenta artificiala, lingvistica, neurostiintele, filosofie și psihologie. Pentru bazat pe raportul VZ Demyankova evidenția câteva dintre principalele direcții și probleme de stiintelor cognitive:

1) construcție a teoriei prelucrarea om limbaj natural la caracteristicile speciale ale textelor, precum și bazându-se pe descrierea proceselor logice ieșire în limbaj natural, - gândire discurs ;

2) explicație a modului în care mintea umană;

3) consolidarea, ceea ce se știe despre gândire în diverse științific : discipline în psihologie, lingvistică, antropologie, filosofie, kompyuterologii. Acesta ar trebui să răspundă la următoarele întrebări: care este motivul? Cum Ne face sens din experiența lor? Ce este sistemul conceptual? Ca ea organizat? Nu toți oamenii au același sistem conceptual?

Ca poate fi văzut de pe lista de sarcini, științe cognitive este domeniu interdisciplinar în care se fac încercări investiga cunoaștere prin identificarea mecanismelor sale, folosind de calcul modernă. Cognition, în acest sens, este un același lucru ca și cunoaștere, dar captate din o serie de entități din aceeași natura . Cognition - sunt aspecte de cunoștințe legate de achiziționarea, utilizare, depozitare și generarea de cunoștințe . Astfel, după cum este indicat UE. Kubryakova acest trudnoperevodimy limba rusă, termenul cel mai des se referă la procesul cognitiv sau set de mentale (psihice, ) procesele mentale , care vizează percepția lumii, clasificarea provin din informații în afara.

In sens, lingvistică cognitive, cum EV Rachel a venit abordare generativă ca o alternativă la Chomsky, deoarece, deși el care a spus că sarcina a lingvisticii - studiul cognitive abilități, iar această idee a fost niciodată pusă în aplicare pe practică. Cu toate acestea, ideea generala este conservat, ajutat pentru a forma cognitive Lingvistică într-o nouă direcție, și anume că abilitățile lingvistice uman - Este o parte din capacitățile sale cognitive

.

Mai multe Chomsky formulate problemele asociate cu percepția și prelucrarea Informații creierul uman:

1) că este o cunoaștere a limbii care există în minte/creier vorbind limbi diferite;

2) Cum face acest sistem de cunoștințe în minte/creier;

3) acest sistem de cunoștințe este folosit în vorbire;

4) Care sunt mecanismele fizice care sunt folosite ca bază de material pentru acest sisteme de cunoaștere și aplicare a cunoștințelor. Lingvist Modern decide pe baza lor de la inseparabil legate de limba de gândire, precum și activități sociale atitudini de oameni.

Deci , Limba în abordarea cognitivă devine doar o mică parte cognoscibil de noi pace, și pentru a avea o imagine completă de nevoie atrage nu numai abilitățile noastre mentale, psihice, dar și cunoștințe despre lumea, contextul social al rostirii, modalitățile de organizare și de radiodifuziune cunoștințe, și așa mai departe. n. Această idee a fost anticipat chiar de Wilhelm von Humboldt, înțelege li...


1 - 7 | înainte