Contabilitate pentru dezvoltare și programe de calculator site-ul în buget și instituții autonome

Editura" Garant-Press»

Unele instituții își creeze propriile site-uri Internet. Ca o regulă, acestea sunt informații generale despre instituție, structura, activitățile, organele de conducere. La reflectare a costurilor de site-uri de dezvoltare ar trebui să ia în considerare mai multe nuanță importantă.

Site sine este un program de calculator. Rezultă din articolul 1261 din Codul civil. Drepturi exclusive de software realizate de terți (dezvoltatori, antreprenori), aparțin clientului. Desigur, în cazul în care se prevede altfel prin contract pentru a dezvolta site-ul.

În consecință, prezența unor drepturi exclusive și în conformitate cu toate cerințele de instrucțiuni pentru costurile de dezvoltare site-ul recunoscute ca active necorporale. Nu contează cât de multe pagini au fost create. În orice caz, ele sunt considerate ca un singur obiect active necorporale.

Atunci când un site este dezvoltat de angajați ai agenției în cadrul raportului de muncă cu aceștia drepturi exclusive apartine angajatorului (adică instituția). Prin urmare, un site similar reflectă, de asemenea, atât ANM, în ciuda faptului că drepturile de autor pentru aceasta sunt cele ale experților care au participat la dezvoltarea sa. Instituția poate pierde dreptul la site-ul. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care, în termen de trei ani de la începutul unității de site-ul nu va începe utilizarea sa efectivă, nu-i dau drepturi exclusive pentru o altă persoană sau nu informează autorul că programul secret.

Drepturi pentru programe de calculator (inclusiv pe site-uri) înregistrării de stat obligatorie nu poate fi. Cu toate acestea, instituția trebuie să informeze utilizatorii programului sau site-ul oaspeților privire la drepturile lor exclusive. Pentru a face acest lucru, locul în software-ul sau pagina de web legatura cu" c", într-un cerc, scrie anul de creare a programului (locului) și-instituția dreapta proprietar.

Rețineți că, în multe cazuri, dreptul exclusiv de a software-ului rămâne cu compania-dezvoltator. Instituția-cumpărător primește numai dreptul de a utiliza programul. Prin urmare, un astfel de drept, ca un activ non-financiar (IA), nu sunt luate în considerare. Costurile pentru achiziționarea de drept non-exclusiv de a folosi mai multe perioade de software licențiate, drepturile exclusive pentru care sunt dezvoltator, recunoscute drept cheltuieli în perioadele viitoare (p. 302 instrucțiuni), urmate de reflecție uniformă în parte din costurile de instalare ale anului fiscal curent. Astfel, costul de drepturi neexclusive pentru a reflecta creșterea cont în afara bilanțului 01" Proprietatea a primit pentru utilizare».

Exemplul

La sfârșitul lunii decembrie a acestui an ca urmare a punerii în aplicare a subvențiilor de stat pentru agenție post a achiziționat drepturi exclusive de a imobilizărilor necorporale (programe de calculator). Costul de drepturi - 276 de ruble 120. (Scutite de TVA) Termen - 18 luni. Pentru a achiziționa agențiile de drepturi de a lua serviciilor informaționale și de consultanță pentru terți. Ei au petrecut 17.700 de ruble. (Inclusiv TVA -. 2700 freca). Programul este utilizat în activitățile instituției, care nu sunt supuse TVA-ului. Conform politicii de contabilitate a instituției BPO baza a lungul perioadei la care se referă.

Pentru simplificare, contabilitate afara bilanțului a fondurilor de la instituții nu uzuale.

Achizițiile sunt drepturi neexclusive un program de calculator vor fi reflectate înregistrări:

Debit 4401 50 226 4302 Credit 26,730

- 276 de ruble 120.- Reflectă costul de drepturi neexclusive și datorii la dreptul de autor;

Debit 4302 26 830 4201 Credit 11,610

- 276 de ruble 120.- Plătit costul drepturilor neexclusive în contul în stabilirea Trezo...


1 - 2 | înainte