Specii bogăție depinde de structura comunității

Elena Badeva

Conform articolului: B. B. Akatov, AG Perevozov

Relația dintre nivelul de dominare și speciilor locale bogăția: exemplul analizei cauzelor de copaci comunitare și păsările din Caucazul de Vest

Specii bogăția comunităților de copaci și păsări se hrănesc cu insecte din Caucazul de Vest este definit ca o succesiune de puncte de vedere de captare de piese ale nișei ecologice, precum și numărul de specii din zona înconjurătoare, cu potentialul de a exista în aceste comunități. Rolul relativă a acestor factori variază în funcție de raportul dintre numărul de specii (structura grad de abundenta) a acestor comunități.

Articolul V. Akatova și AG Perevozova (Maikop de Stat Universitatea Tehnologică, caucazian stat Nature Rezervatia Biosferei) discută motivele care afectează bogăția de specii în comunitățile de arbori și păsări din Caucazul de Vest. Cu cât nivelul de dominare, adică proporția persoanelor celor mai multe specii de numărul total de persoane din comunitate, cu atât mai puțin resursele rămân alte tipuri de comunități, inferioare numărul acestora și probabilitatea mai mare de dispariție, ca urmare a proceselor aleatoare. Prin urmare, speciile inferioare bogăția.

Autorii oferă o descriere a principalelor modele de corelație între numărul de specii din comunitate (comparația de modele care caracterizează compoziția de specii de comunități, vezi:.? În căutarea legea universală a unității comunităților biologice, sau de ce ecologiștii au reușit" Elemente", 12.02.08).

O atenție deosebită este acordată pentru a modela serie geometrică (Y. Motomura, 1932) sau" nișe de captare de preempțiune", care a fost utilizat în acest studiu. Modelul de serie geometrică presupune că tipurile de comunități, clasat pe locul în mărime descrescătoare, consuma aceeași cotă a comunității cota rămasă. De exemplu, dacă speciile cele mai abundente ia înapoi jumătate a resursei, următorul cel mai important tip de consuma jumatate din ceea ce a mai rămas (de exemplu, 1/4 din original), al treilea tip - jumătate din nou rămas (1/8 original) și așa mai departe. Modelul presupune un principiu ierarhic de separare a resurselor. Ponderea mare a resursei este primita de specia dominantă, majoritatea resurselor rămase sunt folosite specii subdominiruyuschie, iar mai puține resurse perepadaet tipuri puțini. Comunități cu o distribuție similară este caracterizată nu numai mai putine resurse disponibile pentru speciile asociate non-dominant, dar, de asemenea mai multe distribuire" rigid". Numărul de specii este proporțională cu ponderea resurselor lor moștenit, și reprezintă o progresie geometrică. Acest model descrie geometria captura cea mai mare parte a numărului de resurse redus de specii, cu o dominare puternic. Acesta este aplicabil comunităților simple de animale sau plante în stadii incipiente de succesiune sau existente în condiții dure de mediu, sau la piese individuale ale comunității.

Modelul hiperbolic (AP Levich 1977) este aproape de geometric, dar reflectă mult mai puțin chiar distribuire a resurselor: abundența prima specie scade brusc, iar abundența de rare, în schimb, mai lină. Comparativ cu modelul Motomura, modelul hiperbolic mai bine descrie proba complex și mare comunitate.

Modelul Lognormal (Preston, 1948) este caracteristică o distribuție mai uniformă a resurselor și a speciilor abundență, acolo este crescut numărul de specii cu o abundență medie.

Diferite forme de distribuire a abundența speciilor. Pe axa orizontală - numărul de specii, de la masa si terminand cu cel mai rar. Axa verticală - logaritm al numărului de indivizi. și - serie geometrică; b - distributie lognormală; s - seria logaritmică; d - distributie MacArthur (modelul" băț rupt") (de la: Shitikov Ros...


1 - 2 | înainte