Câteva principii de descriere vocabular vorbitoare de limbă rusă (Declaratie de problema)

LP Krysin

1. Observații introductive

1.1. În ultimele două decenii a crescut semnificativ rolul comunicativ formelor colocviale orale de vorbire. Vorbind, vernacular, Lexicon jargon, sintaxă, caracteristic de discurs oral - un fenomen comun, nu numai în toate tipurile de comunicare de zi cu zi, dar, de asemenea, în sfera publică, în mass-media. Această mișcare" vorbesc" în acest domeniu a început, se pare, de la momentul în care politicienii oprit din vorbit pe o bucată de hârtie, în cazul în care mass-media electronice - radio și televiziune - au devenit populare tot felul de oral și nu pregătit în avans interviuri, talk Formele -show și alte forme de comunicare liberă. Lingviștii scrie niciodată despre văzut mai înainte și nu caracteristică a limbii ruse sfere publice kollokvializatsii de comunicare (de exemplu, de saturație a elementelor lor de conversație). În legătură cu aceste evenimente devine studiu foarte relevant moderne discurs colocvial rus, în special, resursele lexicale și caracteristici, care este, în special, descrierea verbală.

1.2. Inceputa in 2007, Institutul de limba rusă. VV Vinogradov Academia de Științe a studiului problemelor de descriere lexicografică rus vorbitor (RR), pe baza unei serii de lucrări realizate în 70-80 de ani ai secolului al XX-lea. un grup de autori condus de EA Zemski - a se vedea [PPP - 1973.; PPP - 1978; Zemskaya Kitaigorodsky, Shiryaev, 1981; PPP - 1983] și [Zemskaya 1978; Soiuri de 1988; Zemskaya 2004; 2005 (secțiunea" Probleme de vorbire rusesc") Kapanadze; Kitaygorodskaya, Rozanov, 1999; Krasil'nikova 1990; Krysin 1988] și gât. și colab.

În comparație cu perioadele prezentate în aceste documente, vorbitori de limbă rusă la începutul secolului XXI a suferit unele modificări referitoare, în special, de vocabular și raportul dintre diferitele sale straturi.

Aceste schimbări sunt cauzate de pătrunderea masivă a elementelor PP vernaculare și argou, deplasarea de un număr de caracteristici expresive și stilistice de cuvinte, de schimbare - în cadrul PP - unele grupuri de vocabular de la unul straturi funcțional-stilistice în cealaltă: de exemplu, cuvintele și frazele, în mod tradițional ingroup inerent sau la Oricum, comunicare non-publice cu dicționare pui simplu., zhargy., nepoliticos., vulg., în condițiile actuale de comunicare orală pot fi utilizate nu numai în familiaritatea de comunicare familiarizat cu fiecare alte persoane, dar, de asemenea, de exemplu, în public (dar în timp ce, de asemenea, verbal spontan vorbire) de jurnaliști, politicieni, oficiali guvernamentali, deputații Dumei de Stat și a altor grupuri de purtători limbii literare.

Astfel, modern, PP pe compoziția sa lexicală și frazeologic diferit de PP, care este descris în aceste documente: ea este non-uniform, compoziție difuze, include atât elemente lexicale au în mod tradițional un gunoi dicționar, și unități cu colocvial" colocvial." și de origine argou, dar utilizând în mod activ vorbire limba maternă literară rusă ocazional.

2. Noțiuni de bază dezvoltarea principiilor de descriere vocabular vorbitoare de limbă rusă, este necesar de la bun început să răspundă scurt la următoarele întrebări:

1) Ceea ce descrie?- Raspuns: orale intelectuali de vorbire spontane din a doua jumătate a XX - începutul secolului XXI. De ce intelectuali? Pentru că în mod tradițional a fost intelectualitatea este operatorul de transport principal al limbii literare și limba vorbită în sensul că am să adere la activitatea de Dicționarul de vorbitoare de limbă rusă, este una dintre cele două specii de limbă literară (al doilea tip - o carte, sau limbajul codificată).

2) Cum să descrie?- Raspuns:. Sub forma unui vorbitoare de limbă rusă glosar (TCPP)

3) Care este intrarea tipic este planificat dicțio...


1 - 6 | înainte