Infrastructura sistem de decontare Clearing pe piața monetară

Introducere


Nevoia de compensare și decontare derivă din organizarea modernă a tranzacțiilor pe piața. Procesului de compensare este important, deoarece acesta ofera nu numai plățile între compensator participanți, dar conține, de asemenea, un mecanism pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor părților în piață, îmbunătățind astfel calitatea pieței, creșterea lichidității și păstra integritatea.

dezvoltarea de activități comerciale în Rusia impune crearea unor instituții de compensare, ca instabilitatea monedei naționale, criza de plăți, criza generală a sistemului bancar, uneori singurul mijloc de compensare pentru tranzacționare.

de fundal este că introducerea compensare într-o lipsa acută de bani ., Este văzută ca o modalitate eficientă de execuție bugetară și soluția la problema plăților, care este deosebit de relevant

Scopul acestui curs este de a studia sistemele de decontare de compensare în infrastructura pieței monetare. Acest gol determină următoarele sarcini:

1. Reveal baza teoretică pentru funcționarea sistemelor de decontare de compensare;

. Analizeaza activități de compensare în Federația Rusă;

. Dezvoltarea modalități de îmbunătățire a sistemelor de decontare de compensare.


1. Baza teoretică pentru funcționarea sistemelor de decontare de compensare


. 1 Concept, tipuri și compensare numirea lui


Clearing (de la limba engleză Poiana -. Curat) - plăților fără numerar între țări, companii și întreprinderi pentru a pus vândut fiecare alte mărfuri, valori mobiliare și servicii oferite efectuate de compensare, pe baza condițiilor de balanței de plăți.

Clearing este un sistem de relații economice în care creanțe monetare (creanțe) participanți rambursate propriile datorii monetare (datorii), fără a utiliza bani reali sau cu un consum minim. Prin urmare, poiana poate fi văzută ca o formă de plăți fără numerar ale persoanelor juridice și fizice pentru bunuri sau servicii, titluri de valoare, pe baza clasificării creanțelor reciproce și pasive. [12, p.151]

Concentrația de plăți în poiana poate reduce semnificativ balanța de plăți și suma totală a mijloacelor circulante de plată, extinde domeniul de aplicare al operațiunilor fără numerar și facilitează calculele. Ștergerea prin calcule simplificate și de urgență ieftinește reținute bani pe mână, care contribuie în cele din urmă la stabilitatea și lichiditatea participanților de decontare.

În practica mondială distinge de compensare inter-bancare, de compensare și compensare comerțului valută.

de compensare interbancară are loc în aproape fiecare țară cu o infrastructură dezvoltată și bancar reprezintă un sistem de plăți fără numerar între bănci, printr-un singur centre de decontare. Băncile mutuale poate pune în aplicare fără sistem de compensare prin deschiderea de conturi corespondente cu altele. În practică, aceasta poate arata cum urmează: Banca O bancă B deschide un cont corespondent și depune o anumită sumă de ea. Banca B, în numele băncii A poate efectua plăți până la această sumă. Un astfel de sistem de plăți între bănci este adecvat numai pentru acele țări ale căror nevoi (din cauza condițiilor economice și geografice), poate satisface un număr mic de bănci în volume mici trec prin acest sistem de plată. În țările în care există o rețea bancară extins cu cantități mari de circulație a capitalurilor între bănci, schema de mai sus devine ineficient. În special, în cazul în care conturile bancare corespondent deschidere reciprocă în zece, o sută banci, suma de bani care este nevoie pentru a imobiliza crește proporțional cu numărul de bănci partenere și poate fi un obstacol pentru întregul sistem de decontare. Pract...


1 - 21 | înainte